Weekend wijn proeven in de Franse Cahors

 •  0

By

Zeven jaar geleden, een klein restaurantje in Parijs. Mijn eerste kennismaking met de Malbecs uit het Zuid-Westen van Frankrijk. Nog altijd staat de wijn in mijn geheugen gegrift. Tijd om deze regio persoonlijk te gaan ontdekken. Auto ingepakt, tent erbij en rijden maar. 1000 kilometer naar het zuiden. Welkom op de tour door de Cahors, dé wijnregio voor de Malbec én een beetje Merlot.

De Cahors bevindt zich in de Lot, ten zuiden van de Dordogne, in het Zuid Westen van Frankrijk. De belangrijkste druif is de Malbec (in ons land bekend van de overheerlijke Argentijnse wijnen), hier ook wel de Auxerrois of de Cot genoemd. In de Appelation d’Origine Contrôlée (AOC) Cahors moet tenminste 70% van de wijn uit deze druif bestaan, eventueel aangevuld met Merlot of Tannat voor een zachtere smaak. Resultaat is een volle rode wijn, met veel tannine in ’t glas. Eentje die je overigens ook lekker lang in je kelder kan laten liggen.

Onze tour begint in Cahors en vervolgt de stroom van de Lot naar het westen. Wij hebben de tour opgesplitst in meerdere dagen. Kwestie van iets te lang lunchen en iets te lang blijven praten bij de wijnboeren. Een overzicht van de charmante dorpen én vriendelijke wijngaarden die je beslist niet moet missen.

Je smaakpapillen opwarmen in Cahors

De stad waar de wijn en de appellation zijn naam aan dankt: Cahors. Verwacht hier geen druivenranken te zien, wel charmante huizen en smalle steegjes. In de vele restaurants of wijnbarretjesstad kan je bovendien een voorproefje nemen op de wijnen van de regio. Overigens staat de regio ook bekend om zijn foie gras, magret de canard en truffels. Een ultieme combinatie voor de fijnproevers onder ons.

Genieten van het uitzicht op de vallei vanaf de Col de Crayssac

Voor het echte werk moet je toch echt de auto of fiets pakken en de stroom van de Lot richting het westen vervolgen. We begonnen bij een fantastisch uitzichtpunt iets voorbij Crayssac (vervolg de D9). Op Col de Crayssac volgt een mooi uitzicht hebt op de meanderende Lot en de wijngaarden van Parnac.

Koninklijke wijn proeven net iets buiten Crayssac

Vervolg de bochtige smalle weg naar beneden en al snel kom je de eerste wijngaarden tegen. In principe kan je overal aankloppen, maar probeer vooral het optrekje aan je rechterhand: Chateau de Cayx. Wat blijkt, het buitenverblijf van het Deense koningshuis. En dat ze hier verstand hebben van wijnen blijkt als je er binnenstapt. Uiterst vriendelijk ontvangst (zelfs tijdens het heilige Franse lunchuur), perfect Engels en een mooie selectie van wijnen. De wijnen zijn vernoemd naar de hoogheden zelf. Verwacht inderdaad exemplaren tegen royale prijzen, maar ook het segment eronder smaakt overheerlijk.

Lunchen in Douelle

Rijd vervolgens een stukje stroomopwaarts richting Caillac en vervolg je tocht richting Douelle. Hier vind je een mooie oversteek over de Lot. Een smalle hangende brug brengt je naar de overkant van het water. Honger? In Douelle zit Auberge Le Vieux Douelle, een restaurant met een zonnig groen terras. Een oud echtpaar staat trots achter de bar, achter hun enorme verzameling zelf gebrouwen likeur. Een aanrader is de regionale tapasplank met een selectie van regionale delicatessen (die voor twee personen overigens aanbevolen wordt met anderhalve liter huiswijn). Wij besloten onze proeverij toch elders voort te zetten.

Wijnboeren bezoeken en wijn proeven in Parnac

En zo kwamen we uit in Parnac: één grote vallei bezaaid met wijngaarden en wijnboeren. Wij bezochten Chateau Saint Didier, een Chateau met verschillende wijngaarden verspreid door het gebied. Ideaal als je het effect van eenzelfde druif verbouwd op wijngaarden met een verschillende ligging en ondergrond (terroir) wil proeven. Net als overal zijn de eigenaren hier erg gastvrij. Ze spreken er overigens goed Engels, mocht je het Frans niet zo machtig zijn.

Dineren in Puy l’Évêque

Onze tour vervolgde de Lot via Castelfranc en Prayssac naar Puy l’Évêque. Dit mooie dorp is tegen de rotsheuvels gebouwd, met als resultaat weer een prachtig uitzicht over de Lot vallei. In de hoofdstraat ligt het restaurant Le Médiéval. Met een vriendelijke dame in de bediening en een smaakvolle lunch van de keukenbrigade. Het restaurant serveert uitsluitend wijnen uit de regio en organiseert regelmatig thema avonden waarin een specifieke wijngaard centraal staat.

Ok, de laatste dan: wijn proeven in Vire-sur-Lot

Onze laatste stop werd ingegeven door de wijn die we in Le Médiéval gedronken hebben. Zo kwamen we terecht bij Chateau du Cedre, een wijngaard aan de overkant van de rivier. Na de tweede wereldoorlog is vader naar deze regio gekomen en een wijngaard opgestart. Helaas is hij enige jaren terug overleden, als gevolg van gebruikte bestrijdingsmiddelen. Reden genoeg om de eer van vader voort te zetten, maar dan biologisch. Resultaat is een complete selectie aan witte (!) en rode wijnen.

Een weekend break in de Lot vallei. Charme van de Franse dorpjes, vriendelijke en gastvrije bevolking en mooie wijnen. Meer wijngaarden bezoeken? Liever met de fiets de regio verkennen? Of met de boot de Lot bevaren? Laat het me weten!

Photo credits to me and my Sony camera

Mini Guide

 

 

 

Auto

Wij zijn met de auto gegaan. Het gebied ligt op zo’n tien uur rijden van Utrecht. De auto hebben we gehuurd via Inqar, een betrouwbare maatschappij, scherpe prijzen en nieuwe auto’s.

Vliegtuig

Vliegen kan ook. Je vliegt direct van Amsterdam naar Toulouse met KLM of Easyjet. Binnen twee uur land je op de Franse bodem. Het vliegveld ligt op zo’n uur rijden van Cahors.

Sleep

Kamperen it is (voor mij in ieder geval). Je kan kamperen bij een aantal wijngaarden, check ook Domaine de la Faurie, met prachtig uitzicht over de heuvels, een mooi zwembad en ruimte plaatsen.

Time

Aangezien de Cahors in het Zuid Westen van Frankrijk ligt, kan je hier al vanaf mei terecht. De oogst is in rond oktober, ook leuk om mee te pakken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!


About the Author

 

Leave a Reply