Weekend Sip: kruidige stoofpeertjes met een herfstige Bobal

Elk weekend een minder bekende druif in 't glas
 •  0

By

De regen klettert tegen de ramen. Het is vrijdagmiddag en ik krijg spontaan zin om een herfstig maaltje te bereiden. En herfst is bij mij onlosmakelijk verbonden met stoofpeertjes! Zoals mijn oma ze vroeger maakte en zoals mijn moeder ze me in een Tupperware bakje meegaf toen ik op kamers woonde. Inmiddels heb ik er zelf mijn eigen draai aangegeven. Ik laat de peertjes stoven in veel port, rode wijn, Cointreau, mijn zelfgemaakte vanille-wodka en natuurlijk mijn favoriete specerijen: kardemom, kaneel en steranijs… En hier hoort een wijntje bij, en dit keer ontdek ik de stoofpeer met de Bobal druif. Maar of de peren gaar zijn voordat ik mijn fles leeg heb gedronken? 

Het water loopt me al in de mond als ik voorbij Kees loop. Kees is de delicatessenman bij ons om de hoek. En aangezien ik groot voorstander ben om lokaal ondernemerschap te ondersteunen, besluit ik een bijpassende wijn bij hem uit te zoeken. Als ik voor de wijn sta, heb ik al wat Fuut Fieuw biertjes in mijn hand. Vanavond op de bank voor vriendlief. Eén van zijn favoriete biertjes op het moment. Maar goed, terug naar de wijn. Ik sta eerst met een Valpolicella Ripasso in mijn hand, maar besluit dat deze te zwaar is voor mijn stoofpeertjes. Al blijft hij een favoriet. Mijn oog valt op een nieuwe in het assortiment: Maria van wijngoed De Moya. Met stijlvolle etiket in herfstige koperen kleuren. Ik reken af, sla wat stoofpeertjes in en loop snel naar huis.

Het verhaal achter De Moya

Eerst eens even kijken wat ik heb ingeslagen. Het blijkt een wijn te zijn van het Belgische echtpaar Laurrijssens dat een aantal jaar geleden met hun drie dochters het geluk in de bergen ten westen van Valencia ging beproeven. Bij hun koop hoorde een verlaten wijngaard, die zij nieuw leven in hebben geblazen. Hun wijngaarden liggen op een hoogte van zo’n 800m – 950m en de druivenranken groeien op arme zanderige leemgrond. De ranken zelf zijn tot wel 60 jaar oud. Resultaat: een laag rendement. En dan moet alle smaak wel in die paar trossen gaan zitten.

De druif Bobal is voor mij onbekend. Nou is dat niet heel vreemd, zo’n kenner ben ik nog niet in wijnland. Kort onderzoek leert me dat de Bobal een echte Spaanse is, die zich in een felle zon prima om zijn gemak voelt. De druif staat bekend om zijn kleur en volle wijnen. Ik ben benieuwd wat onze Belgische Zuiderburen hiervan hebben weten te maken.

Zeven jaar geleden

Inmiddels heeft vriendlief ook een kijkje in de keuken genomen en roemt de geur van mijn stoofpeerkookkunsten. Klein detail: het is ook nog eens zo’n zeven jaar geleden dat ik stoofpeertjes voor hem maakte. Op onze eerste date. En toen had ik ook met zorg een fles wijn uitgekozen. Dus laten we proosten op ons samen. Ik maak zijn Fuut Fieuw open, waarop hij besluit mijn Bobal te ontkurken (altijd positief, zowel qua initiatief als dat op deze fles een kurk zit). Fiet Fieuw.

Bobal in mijn neus en mond

Het eerste dat me opvalt, is de geur: kruidig, veel specerijen. Ik gok zowaar dat ik dezelfde specerijen ruik als ik net in mijn stoofperenpan gedaan heb. Ik denk toch echt chocolade te ruiken, al reppen de wijnkenners hier op internet met geen woord over. En bramen, van die lekkere grote zoete gevallen. Er schiet me een fantastisch gerecht binnen van Otto Lenghi, waar deze wijn ongetwijfeld ook heel erg lekker bij gaat zijn: Hertenfilet met dadel-labneh en pinda crumble. Hierin zitten cacao nibs, vandaar. De kleur is donker-oranje-rood. Ongeveer de kleur die ik hoop dat mijn stoofpeertjes aan gaan nemen na heel lang sudderen.

Als ik een slok neem, kan ik me al ongelofelijk goed voorstellen dat dit glas en mijn peertjes een perfecte combinatie vormen. Ik proef donkerrood fruit, zoet maar niet té (is dat wat ze bedoelen met vol?), een kruidig randje maar niet té en ik verwacht wel tannine maar ik proef ze niet (is dit dan in balans?). Met een beetje pech zijn mijn stoofpeertjes morgen pas op z’n lekkerst. En dan is deze fles wijn natuurlijk al lang op. En Kees al lang dicht.

About the Author

 

Leave a Reply