Book review: Gin & Tonic

 •  0

By

Vriendin is een gin fan. Als sinds onze studententijd stond zij een gin-tonic te slurpen, terwijl wij ons zoveelste biertje naar binnen werkten. Ik vond het nogal ouderwets klinken. En was me bovendien te duur. Het studententijdperk hebben we inmiddels achter ons gelaten. Sinds een aantal jaar prijkt de gin-tonic op de menukaarten van menig café en ik heb besloten dat dit, bij gesprek aan een goede wijnkaart, een goed alternatief is om te bestellen. Ik blijk er op de avond bovendien enorm veel energie van te krijgen. Kortom, een goede dronk. Vriendin is nog steeds fan. En mijn interesse is gewekt. 

Een veelvoud aan keuze aan verschillende gins (het lijkt er warempel op dat er ware gin-connaisseurs zijn opgedoken), maar wat me nog meer verbaasd, een veelvoud aan tonics. Huh? Heb ik onder een steen gelegen? Hoog tijd dat ik als drinkie mijn kennis snel naar een hoger niveau breng. En net toen liep ik gisteren door de stad en zag dit boek liggen. Huppekee, afrekenen en lezen maar.

Da’s nog eens oer-retro

Dit boek biedt een interessante kijk in de geschiedenis van beide dranken. Geen suffe proza, maar vlot geschreven. Ik heb nooit geweten dat mijn opa na het eten een neut gin achterover sloeg. Jenever klinkt zo ouderwets, maar heel vroeger, toen de Engelsen ons tegen de Spanjaarden beschermden, waren ze behoorlijk fan van onze jenever, of genever, later verkort tot gin. Tonic was bij toeval ook ontdekt en werd flink gedronken in de Indische Koloniën vanwege de beschermende werking tegen malaria. Maar pure tonic was vrij vies, en met gin een stuk beter te hebben.

Een ware gin-tonic sommelier

Begreep je eindelijk het verschil tussen Merlot en Cabernet. Ik zeg je, je kan nog even doorleren. Na het lezen van Gin & Tonic blijkt ook dat je je in dit onderwerp tot een ware sommelier kan promoveren en interessant kan doen tegen vrienden over het citrus bouquet of de kruidige tonen van kardemon en noot van zoethout. De schrijvers leggen je haarfijn uit wat het verschil is tussen de verschillende gins, de verschillende tonics en welke je het beste met welke kan combineren. Inclusief menusuggesties.

Gin & Tonic, voor iedereen die net iets meer achtergrond wil hebben bij het steeds populairder wordende drankje. En voor mij, die deze mix nu eindelijk ook weet te waarderen.

 

 

About the Author

 

Leave a Reply