Dagje Leiden? M’n 7 favoriete groene adressen!

Ontdek de leukste barretjes en groenste cafés in de stad van de oudste hortus in Nederland
 •  0

By

Wat ik morgen nou eens zou doen? ‘Doe een dagje Leiden!’, antwoordde vriend. ‘Nou ja, waarom niet?’, dacht ik. Ik ben er nog niet eerder geweest (volop nieuwe ontdekkingen doen), het is, zeker vanuit Utrecht (dank aan de trein en ov-fiets), heel makkelijk te bereiden, én ik wilde de oudste botanische tuin ook weleens bezoeken, na mijn heel positieve ervaring in de Botanische Tuinen van Utrecht. En zo zat ik de volgende ochtend al vroeg in de trein, fietsje mee, en paraplu op. Het was wel zomer, maar vandaag regende het gewoon pijpenstelen. En om tijdens dit dagje Leiden in de botanische sferen te blijven, besloot ik me met name te richten op heel veel groene adressen. Missie geslaagd? Beoordeel zelf!

Chummy Coffee

Een dagje Leiden moet natuurlijk gestart worden met een koffie. En dat deden we bij Chummy. Toen we binnenkwamen waren we meteen verkocht aan de coole bekers. Eigenlijk wilden we to-go, maat ook de relaxte sfeer binnen nodige uit om te gaan zitten. Bij Chummy serveren ze specialty coffee van Caffènation, een kleine koffiebranderij uit Antwerpen. En zoals het hoort, voor espresso met melk krijg je een andere toast voorgeschoteld: de Little Green Bag (LGB).

Cummy Coffee Leiden | Breestraat 97 | Leiden

Lot en de Walvis

Fantastisch! Nog zo’n groen geval met veel, heel veel planten! Planten maken me blij, veel groen ook. En dat geldt blijkbaar ook voor Lot. Zij opende na heel veel reizen met de Walvis verder, een aantal jaar geleden Lot & de Walvis. Volgens mij had ze geen betere plek uit kunnen kiezen, hier in dit voormalige hoofdkantoor van de  Leidsche Stoombootmaatschappij ‘De Volharding‘ aan het haventje van Leiden. Iets verder van het centrum-centrum vind je deze heerlijk plek voor ontbijt, lunch, borrel, diner en nog een keer borrel. Eigenlijk gewoon de hele dag door. De sfeer is relaxed. Ondanks dat het ren mega grote zaak is, voelt het knus aan door de verschillende kamers. Dit geldt ook voor het terras, dat helaas gesloten was op het moment dat ik er was. Kwestie Nederlandse zomer midden augustus. Dus hier komen we zeker nog eens terug!

Lot en de Walvis Leiden | Haven 1 | Leiden

De Waag

Wat bij de meeste steden een ouderwets jaren ’90 café is, is in Leiden omgetoverd tot een heel grote open ruimte, prachtig interieur én een enorme verticale tuin in de serre. Het café annex restaurant annex bar is werkelijk enorm maar daar hebben ze met het interieur goed rekening gehouden. Waar je ook zit, het doet er gezellig aan.

De Waag Leiden | Aalmarkt 21 | Leiden

Hortus Botanicus

2017 is het jaar van de botanische tuinen in Nederland. En de oudste vind je in Leiden (in 1590 begonnen met de aanleg) met een unieke locatie, midden in het centrum. Met een aantal zeer fotogenieke gebouwen en nog fotogeniekere planten en bloemen. De Hortus botanicus Leiden ligt verscholen achter het oudste universiteitsgebouw van Nederland aan het Rapenburg. De tuin ondersteunt nog altijd het wetenschappelijke onderwijs, maar hun uitgebreide kennis is ook voor het publiek toegankelijk gemaakt. Bij de Hortus zijn verschillende terrasjes aanwezig waar je midden tussen al het groens heerlijk kunt zitten.

Hortus Leiden | Rapenburg 73 | Leiden

Meer groene plekken? Alle restaurants en koffiebarretjes met veel planten vind je hier!

Dagje Leiden, dit zijn nog meer adressen die je niet mag missen:

Het liefste drinken we de hele dag door koffie/wijn/cocktails, noem maar op. Maar aangezien de meesten ook nog wat van de stad willen zien, hier een paar leuke groene adressen.

Fiori

In een mooi hoekpandje aan de Lange Mare vind je deze groene planten- en bloemenwinkel. Elk hoekje en kamertje van de benedenverdieping is omgetoverd tot een groene oase. Van kleine kamerplanten tot grote boeketten. Hier zit je aan het goede adres. Trouwens tegenover zit Franks Bloemensjop, voor nog meer groens.

Fiori Leiden | Lange Mare 51 | Leiden

Pluum

Mijn favorieten interieurwinkel: PLUUM. Met leuke accessoires voor de allerkleinsten tot de allergrootsten. Inclusief een apart gedeelte waar ze allemaal groens verkopen: van leuke planten tot en met botanische posters.

Pluum Leiden | Burgsteeg 2 | Leiden

Bocconi

Al trek gekregen? Achterin staan de twee eigenaressen druk pasta te draaien. Voorin wordt heerlijke Italiaanse koffie gezet. Voor een authentieke verse bereide Italiaanse lunch ben je hier aan het goede adres. Wij bestelden heerlijke citroen ravioli met botersaus en salie. En een mooie bijkomstigheid: alle pasta’s worden handgemaakt met biologische meel.

Bocconi | Burgsteeg 6 | Leiden

 

 

 

Ook veel planten in je huis? Bestel dan dit fantastische boek voor nog meer inspiratie!

 

 

 

Photo credits to me and my Sony Camera

Als eerste op de hoogte van de nieuwste updates?


About the Author

 

Leave a Reply