By

San José, nou niet meteen de stad waar je aan denkt als je wilt verblijven tijdens je natuurvakantie in Costa Rica. En eerlijk gezegd, het heeft in vergelijking met de rest van het land ook bar weinig natuur. Hier en daar een park, maar vooral ook veel beton en auto’s. En bier.

Nou heb je in Costa Rica natuurlijk de grote bierreuzen, als Imperial en Pilsen. Maar een nieuwe generatie micro breweries is opgedoken. Speciale biercafés zijn opgericht die zich puur en alleen richten op de craft beers. Dus mocht je hier één of twee nachten verblijven, neem een Costaricaans biertje, één van een micro-brewery dan. Pura Vida gegarandeerd in één van de volgende etablissementen.

Buiten het centrum heeft San José een paar mooie wijken, waarvan Barrio Escalante er één is. Een vrij sjieke wijk, weg van het getoeter en de uitlaatgassen. Een groot contrast met de sfeer in het centrum. Deze wijk, of beter gezegd de straat La Luz die er dwars doorheen loopt, wordt gewaardeerd om zijn culinaire restaurantjes. De Costa Rica Beer Factory is een topper. Met verrassend veel leuke zitjes, zowel binnen als buiten, heb je alle ruimte te kiezen uit het biermenu. Een craft uit Costa Rica bijvoorbeeld, maar wat dacht je van een speciaaltje uit Guatemala of Nicaragua? Honger? Bij deze fabriek serveren ze een aantal lekkere gerechtjes, of loop anders de straat in en pak een tafel in één van de vele restaurantjes.
Costa Rica Beer Factory, Barrio Escalante, La Luz & Avenida 7, San José

Meer richting het centrum zit vervolgens Stiefel Pub, met wederom een ruime selectie aan biertjes in een relaxte omgeving. De Costa Rica Beer Sanctuary, naar eigen zeggen, de plaats waar de craft beer van Costa Rica geboren is. Het is het huis van de Costa Rica Craft Beer Society, een organisatie waar verschillende craft beer brouwers bij zijn aangesloten.
Stiefel Pub, Barrio Amon, Calle 11a & Avenida 7, San José

Of neem El Gaff, een gastro pub, voor een goed biertje en een lekker hapje. Iets ten zuiden van het centrum. De bekende Stella Artois, Leffe en Hoegaarden op de tap, maar vergeet ook zeker niet de flesjeskaart uit te proberen.
El Gaff, Calle 29 & Avenida 8, San José

Alleen op reis of behoefte aan wat meer uitleg? Urban Adventures biedt ‘The Art of Craft Beer Tour’ aan. Een mooie gelegenheid om een aantal van bovengenoemde pubs te bezoeken en bovendien een aantal beter verscholen varianten. Alles geregeld, inclusief een bierproeverij én met lokale gids. Naast de beer tour biedt Urban Adventures een foodie tour over de markt van San José.

En mocht je nou niet genoeg hebben van al die zelfgebrouwen hop? Aan Lake Arenal (een kleine omweg als je de toeristische trekpleisters als Monte Verde en Volcano Arenal bezoekt) zit Lake Arenal Hotel & Microbrewery, een brouwerij én hotel in één.
Lake Arenal Hotel & Microbrewery, aan de route 142, 8 km from Tilaran to Nuevo Arenal

Meer weten? Wikipedia heeft altijd antwoord en geeft een mooi overzicht van alle craft beers in Costa Rica. Voor als je al zin krijgt in zelfgebrouwen hop.

About the Author

 

Leave a Reply