De Maaltuin: green dinner in de Botanische Tuinen van Utrecht

Een pop-up restaurant opent zijn deuren van 2 tot en met 18 juni in de Botanische Tuinen van Utrecht. Bereid je voor op een culinaire avond, mét heerlijke biologische wijnen!
 •  0

By

Of we mee wilden? Natuurlijk wilden we mee! Dit fantastische pop-up restaurant stond al een jaar op mijn agenda. Maar ja, een pop-up restaurant is er heel kort en verdwijnt voor je er erg in hebt. Dat was dus vorig jaar het geval. Te laat. Maar nu hadden Job en Elleke het fantastische idee om ons mee te vragen, ze waren al veel eerder op de hoogte van het concept dan dat ik er überhaupt aan gedacht had. De Maaltuin: een culinaire avond op één van de mooiste locaties in Utrecht.

Rond kwart voor zes vertrokken we. Kind 1 vrolijk zwaaiend vanaf de vensterbank. Kind 2 hevig huilend. Het was nog fantastisch weer, dus na een kwartiertje fietsen en een vriendelijk welkom van de gastvrouw namen we plaats op het terras. Een alcoholische versnapering werd snel gebracht. Vanaf dat terras had ik alle tijd om eens goed rond te kijken. Vreemd dat ik hier als enorme plantengek nog nooit ben geweest. Ik zat me ook hevig af te vragen waar we eigenlijk zouden eten, maar dit bleef nog even geheim. Het stond blijkbaar wel op Facebook, maar ik had me duidelijk niet zo goed voorbereid.

Botanische Tuinen in Utrecht

Een korte geschiedenis: de
Utrechtse Botanische Tuinen behoren tot de oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland. De Tuinen zijn opgericht in 1639, drie jaar na de oprichting van de Utrechtse Universiteit. Op het toenmalige bolwerk Sonnenborgh, waar zich nu de Sterrenwacht bevindt, werd de eerste tuin aangelegd, later volgde de Lange Nieuwstraat waar nu het Universiteitsmuseum gevestigd is en op dit moment is de hoofdlocatie van de Tuinen te vinden op Fort Hoofddijk in Utrecht.

De Maaltuin: dineren in een subtropische kas

De initiatiefnemers van De Maaltuin namen ons mee door een rondleiding langs een deel van de botanische tuinen. Tijdens de tocht werd langzaamaan duidelijk wat het thema van de avond was. Bij onze eerste culinaire stop had ik al een mooi zicht op de kassen.

     

Jeuhhhh! Daar was de eindstop. Toen we iets dichterbij kwamen, konden we al een blik werpen in de subtropische kassen. Tafeltjes mooi gedekt, wijnvoorraad aangevuld, personeel stond netjes klaar. Ik wil erin!!! In m’n enthousiasme vergeet ik bijna de wijnen op de voorgrond te noemen: een uitgebreide selectie van heerlijke biologische wijnen. Dikke pluim voor de inrichting en de wijnman of – vrouw. Ze hebben gekozen voor lekker lange tafels, ruimschoots de kans op kennis te maken met je buren. Of niet, want wij hadden natuurlijk weer heel veel bij te praten. Wat een mooie setting tussen al het groen.

     

Het menu verklap ik natuurlijk niet, ook een verrassingsmenu is een verrassingsmenu. De Maaltuin is een samenwerking met The Colour Kitchen. Een hartstikke goed initiatief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans te bieden. Van restaurants tot professionele catering. En de hadden alles top geregeld voor deze avond: heerlijk eten, attente en vriendelijk service en een leuke sfeer.

Hier wil je toch zitten? Van 2 juni tot en met 18 juni kan je weer heerlijk tafelen in de subtropische kassen. Dus haast je, er zijn nog een paar kaarten beschikbaar!

Meer groene plekken? Alle restaurants en koffiebarretjes met veel planten vind je hier!

 

 

 

Ook veel planten in je huis? Bestel dan dit fantastische boek voor nog meer inspiratie!

 

 

 

Photo credits to me and my Sony Camera

Als eerste op de hoogt van de nieuwste updates?


About the Author

 

Leave a Reply