Nieuw Zeeland, het land van uitgestrekte natuur, waar gletsjers, watervallen, tropische regenwouden en witte zandstranden elkaar afwisselen. Het land van speciale vogels, die vanwege hun naïviteit met uitsterven bedreigd worden of al uitgestorven zijn. Maar ook het land van de veelal nog onbekende wijn. Wij gingen op zoek naar de smaak van de kiwi, een bijna uitgestorven vogeltje, maar wel één waar ze hier hartstikke trots op zijn. Met één missie: ontdekken of de wijn hetzelfde lot beschoren is als de vogels van weleer.
Eén van de uitgelezen mogelijkheden om met de wijnen van dit land kennis te maken is de Classic New Zealand Wine Trail te volgen. Een 380 kilometer lange route van Hawke’s Bay op het Noordereiland tot Marlborough op het Zuidereiland die ruim 80% van de wijnproductie in Nieuw Zeeland vertegenwoordigd. Op zoek naar de smaak van de kiwi. De wijn uit Nieuw Zeeland behoort tot de nieuwe wereld, wat zoveel wil zeggen dat het eens wat anders is dan een ouderwetse Bordeaux in je glas. Qua wijn is het gebied betrekkelijk jong. De eerste wijn werd rond 1963 pas geëxporteerd. Hiervoor vond wijnbouw slechts op kleine schaal plaats. Alhoewel Nieuw Zeeland minder dan 1% van de mondiale wijnproductie vertegenwoordigd, wint het aan populariteit en is het in 30 jaar tijd tot een producent die óók meetelt in de mondiale wereldproductie. Een route van 380 kilometer verbindt de belangrijkste gebieden. Op vier, óf op twee wielen. Bij de verschillende hostels en locale VVVs zijn kaarten te verkrijgen om je avontuur voor te bereiden. Of stap gewoon op de fiets en ‘follow your nose… and the signs’.
Torea
Kiwi
Huia
Op het bordje staat een vogel met blauw zwarte veren. De Huia, zo legt Mike ons uit, is inmiddelss een uitgestorven vogel, maar wel één waar ze hier nog steeds trots op zijn. Het mannetje en het vrouwtje waren elkaar voor eeuwig trouw en vormden een hecht team om in de tropische regenwouden te overleven. Precies die samenwerking die de twee eigenaren, Claire en Mike, nastreven. In hun organische wijngaard proberen ze een evenwicht te vinden tussen de natuur en met succes. Dit wijnhuis kent een variëteit aan wijnen en druivenrassen. Natuurlijk de Sauvignon Blanc, maar er wordt ook geëxperimenteerd met nieuwere rassen als de Gewürtztraminer en de Riesling. En met succes. Ze hebben mijn beeld van dat enigszins suffe druivenras van onze Oosterburen toch kunnen bijstellen.
Mahi
De vooruitzichten voor de wijn lijken gelukkig een stuk gunstiger dan de voorouders van de vogels die nu overvliegen. Nieuw Zeeland, een wijnland dat in tegenstelling tot alle vogels waar ze in Nieuw Zeeland zo trots op zijn, nog lang niet met het uitsterven bedreigd wordt.
Photo Credit: NZ Wine
Leave a Reply