By

Gothenborg, Gotenburg, Göteborg. You name it. Na Stockholm de grootste stad van Zweden. Volgens de site van de stad een must-see voor food bloggers. Nou is dat niet mijn exacte titel, maar waar food is, zijn drinks. Zo dacht ik. En niets blijkt minder waar. Een tour door de leukste straatjes, waar op elk tijdstip wel weer wat anders te beleven is. Met deze route pak je de leukste plekjes voor de lekkerste koffie en bier mee. O ja, en niet te vergeten, met terras in een waterig Zweeds zonnetje.

En inmiddels schijnt die (weer)! Net een vier uur durende treinreis vanuit Kopenhagen achter de rug, tezamen met een mix aan Zweedse bewoners. Buurman 1 was op weg naar zijn werk en was onderweg nog snel de volgende flyer voor de Ikea verhuisservice aan het bewerken. In Malmö stapten twee vriendinnen, leeftijd 60 plus, in. Of ik er bezwaar tegen had dat ze gingen ontbijten aan het piepkleine tafeltje tussen ons in. Het ontbijt bestond uit een grote fles champagne, ter ere van de verjaardag van één van de vriendinnen. Zo’n anderhalf uur en twintig stops (helaas, ik had de stoptrein) later, stapte overbuurvrouw twee in, samen met hond. Of ik alsjeblieft op wilde staan, deze plaats had ze gereserveerd. Voor haar hond. Välkommen till Gothenborg Zweden. Bestemming twee van de grote zomer stedentrip.

Ochtend tot lunchzon

Hier kan je eigenlijk de hele dag wel blijven zitten: Da Mateo. Eén van mijn favoriete plekken in de stad. Da Mateo is een koffiebar, koffiebranderij, bakkerij en lunchtent in één. Op een verscholen pleintje kan je uitermate relaxed in de zon zitten. In de branderij annex bakkerij zie je Zweedse jonge bakkers direct aan het werk. Vang ook nog een glimp op van de enorme hoeveelheid opslag aan koffiebonen en hun eigen koffiebrander en je dag kan niet meer stuk. In de espressobar annex lunchtent aan de andere kant van het plein kan je ook heerlijk zitten en een keuze maken uit één van de vele koffiesoorten. Om het je gemakkelijker te maken staan alle koffiesoorten uitgebreid beschreven op de gratis mee te nemen kaartjes. Er is ook nog een veel kleinere vestiging midden in de stad, maar loop toch maar iets verder naar dit pareltje.

Terrasjes pakken in Kopenhagen?

Check deze drie terrassen in Kopenhagen

Lunch tot borrelzon

Loop vanaf Da Mateo naar het riviertje dat om het centrum van de stad loopt. Via dit mooi aangelegde park en de kade wandel je zo naar de vismarkt. En wat is een bezoek aan Zweden zonder vis? De meest verse vis wordt direct verkocht in de Feskekôrka, de overdekte vismarkt van de stad. Buiten staan grote picknicktafels klaar waaraan je je lekkernijen op kunt eten. Er tegenover ligt nog een heerlijk terras waar je aan kan schuiven voor de borrel en eventueel kan blijven hangen tot het eten.

Borrel tot avondzon

Langzaamaan krijgen nu ook de borrelterrrasjes zon. Tijd om het centrum achter je te laten en een paar mooie buurten richting het zuiden te verkennen: Linné en Haga. Te beginnen met de eerste. Vanaf de lunch tot het diner is dit een levendige straat, in één van de oudste buurten van Gothenborg Zweden. Hier vind je kleine designwinkeltjes en leuke barretjes voor een goede borrel. Eén van de aanraders is En Deli i Haga. Een schattig tentje waar je dagelijks de keuze hebt uit vers gemaakte soep en een bord van mediterraanse hapjes. En zoals het Zweden betaamt, alles is biologisch, ook de paar craft bieren uit de regio en de bijbehorende wijn. Deze deli sluit om vijf uur, ook het tijdstip dat de rest van de winkels en barretjes in het Haga district zijn deuren sluit.

 

 

 

In Gothenborg Zweden: voor als de zon onder is

De gemoederen lijken zich vervolgens naar de naastgelegen wijk te verplaatsen, Linné. En ik sluit aan. Na zo’n tien minuten lopen hoor ik de stemmen al weerklinken tussen de gebouwen. Hier, waar in de ochtend nog geen leven te vinden was, wemelt het nu van de terrasjes en obers die driftig de glazen drank serveren. Een ontspannen sfeer, groepen vrienden en vriendinnen bijeen. Een enkele toerist. En hier is waar je rustig kan blijven plakken tot de nacht. Zat plekken waar je de Zweedse bieren kan proeven. En vergeet ook hier niet het verscholen hofje in te duiken, waar je nog een paar industriële cafés vindt.

Gothenborg Zweden. Het heeft mij enorm verrast, met name de buitenwijken. Heerlijk relaxte sfeer en veel reuring op straat. Met name met mooi weer. Mooie winkeltjes, bevlogen barista’s.

 

 

 

Gothenborg Zweden Cityguide

Travel

Pak de trein vanaf het station van Kopenhagen naar Göteborg, een reis van ongeveer 4 uur. Van 7.30 tot en met 22.30 rijdt er ieder uur één. Terug vloog ik via Kopenhagen naar Amsterdam met SAS, ook in 4 uur voor EUR 130-.

Sleep

Zweden is duur, zo ook de hotels. Ik koos voor Slottskogen Hostels & Hotels. Neem je eigen lakens en handdoeken mee en je hebt een hartstikke schone en stille kamer voor jezelf. Voor één kamer betaalde ik omgerekend EUR 80,-. 

Time

Juli en augustus zijn top maanden. Een verblijf van drie dagen is prima, twee dagen om de stad te ontdekken, te shoppen in Ikea look-a-like winkeltjes en uit eten te gaan. De derde dag voor een activiteit buiten de stad, bijvoorbeeld een Lobstersafari.

Overslaan

Het meest toeristische gedeelte van Gothenborg bevindt zich (natuurlijk) in het centrum en dan met name langs de Kungsportsavenyen.

 

About the Author

 

Leave a Reply