Welke wijn past bij deze winterse temperaturen?

De Graciano van de Grapedistrict is een heerlijke vogel om dit weekend open te trekken
 •  0

By

Met een ijskoude week achter de rug is het dit weekend tijd voor een warme rode wijn. Reden genoeg om Utrecht door te kruien, op zoek naar een bijzondere fles. Deze keer liep ik bij de Grapedistrict tegen de Spaanse Graciano aan. 

Samen met vriendlief liep ik gisteren door de Twijnstraat, één van de leukste straatjes in Utrecht, op zoek naar een heerlijke wijn voor onze vrijdagavondborrel. Ik wist al waar ik naar op zoek was: een rode, gemaakt van één druivensoort. Op aanraden van de schrijvers van het boek Wine Folly ben ik namelijk bezig om mijn wijnvocabulaire verder uit te breiden en dit jaar minstens 35 van de 55 druivensoorten te proeven die in dit boek uiteengezet zijn. Een mooi excuus.

De Grapedistrict

Deze keer liepen we de Grapedistrict binnen. Bij mijn vorige bezoek liep ik hier tegen een vakantiefavoriet aan: een rode Malbec uit het Zuid-Westen van Frankrijk: Chateau du Cèdre. Een heel mooi wijnhuis, die na de dood van vader een ommezwaai gemaakt hebben naar biologische wijnbouw. Op een warme zomerse dag waren vriendlief en ik aan het lunchen in een typisch Frans restaurantje in Puy-l’Évêque, een dorpje aan de Lot, midden in de Cahors. Daar raakten we aan de praat met de eigenaar van Chateau du Cèdre, die net de bestelling voor het dorpsfeest langs had gebracht en in het restaurant genoot van een glaasje van zijn eigen huis. Achter de beste man aan zijn we na de lunch langs deze wijngaard gereden, nog een paar slokken geproefd en hebben we vervolgens met een doosje extra in onze auto onze tour voortgezet.

Terug naar de Grapedistrict. Een relaxte winkel, vriendelijke jongens achter de counter. Met veel verstand van wijn, maar die je ook met rust laten als je, zoals in mijn geval, gewoon rustig wilt rondkijken. De wijnen staan hier mooi gepresenteerd. Een overzichtelijk assortiment, zorgvuldig uitgekozen. Al snel viel mijn oog op het mat-zwarte etiket met een stylish vogel: Viña Zorzal, 100% gemaakt van de druivensoort Graciano. Aangezien ik deze nog niet eerder had geproefd, ging deze vogel mee in mijn mandje.

Graciano

Het bleek een zeldzame vogel. De Graciano is een druif die uitsluitend in Spanje verbouwd wordt, voornamelijk in de Rioja en in mindere mate in de Navarra, de buur-provincie van de Rioja. In de Navarra beslaat de Graciano druif slechts 1% van de totale productie. Door de lage opbrengst van deze druif wordt deze vaak geblend met de Garnacha en de Temperanillo, met name om de betere wijnen goed te laten rijpen. De grote hoeveelheid tannines in deze wijn lenen zich daar goed voor. Deze wijn komt uit de Navarra en de Graciano druif is 100% de inhoud van de fles.

Viña Zorzal

De zeldzame vogel bleek een lijster. Zorzal, Spaans voor Lijster, is een wijngaard in de Navarra, waar Antonio en zijn zonen de hoofdrol spelen. Een ‘project’ opgericht in 1989 met een duidelijke missie: vergeten Spaanse wijnen nieuw leven inblazen. Antonio maakt uitsluitend gebruik van authentieke Spaanse druivensoorten. Ook het proces van wijnmaken is zoveel mogelijk ambachtelijk: zo veel mogelijk met de hand, zo min mogelijk sulfiet en verbetering van grond gebeurt met natuurlijke methoden.

Met dit in het achterhoofd was die kurk natuurlijk snel van de fles getrokken. Wat me opviel: zo’n heerlijke Spaanse krachtige rode wijn geur en een peperachtige, kruidige smaak. Wat tannines en heul veul rood en zwart fruit. De fles was trouwens snel leeg, de vogel was heul lekker.

 

 

 

Wil je ook meer leren over wijn, Wine Folly is een topper!

 

 

 

Photo credits to me and my Sony camera. Inhoudelijke kennis credits: Vina Zorzal Wines, Grapedistrict en Spanjewijn.

Als eerste op de hoogte van de nieuwste updates? 


Graciano, Bobal

Welke bijzondere Spaanse druiven moet ik nog meer proeven? Laat het me weten!

About the Author

 

Leave a Reply