Krakau tips: de mooiste plekken bij -23 graden

Ook tijdens de winter is Krakau een prachtige stad om te bezoeken. Deze vier Krakau tips dragen zeker bij aan een top trip!
 •  1

By

Het was koud. Heel erg koud. Morgen zou het nog kouder worden. Google gaf zelfs -23 graden aan. Een winterse stedentrip Krakau hadden we op het oog, eentje met sneeuw. Omdat de sneeuw zich tijdens Nederlandse winter niet laat zien. En hoe fijn is het om door een dik pak sneeuw te lopen. Muts op, sjaal om. En in dit geval kwam hier ook nog mijn nep-bontje bij. Want tegen deze kou konden mijn normale winterse kleren niet op. Het resultaat: een heerlijk weekend Krakau met vriendlief. Check hier onze Krakau tips voor een winterse stadswandeling. Inclusief sneeuwvlokken en ijskoude voeten.

Weekendje Krakau in het kort

Hoog op de heuvel: Wawel Castle en Wawel Cathedral

Krakau is na Warschau met zijn ruim 760.000 inwoners de tweede stad van Polen. Een groter contrast tussen de twee steden bestaat bijna niet. Waar Warschau in de Tweede Wereldoorlog geheel gebombardeerd werd, is Krakau qua gebouwen en monumenten ongeschonden uit de strijd gekomen. Helaas niet voor de bevolking. Met name de 70.000 Joden woonachtig in de Joodse wijk Kazimierz, hebben de Holocaust niet overleefd. Het naastgelegen Auschwitch maakt bitter duidelijk wat voor een verschrikkelijkheden hier hebben plaatsgevonden. Tegenwoordig is Kazimierz één van de opkomende wijken in Krakau en met zijn vele barretjes en restaurants absoluut de moeite waard om te bezoeken. Deze wijk is bijna even groot als het centrum van Krakau, Stare Miasto. Hiertussen ligt Wavel, de heuvel waarvandaan de stad zich ontwikkeld heeft. Hier vind je het kasteel, residentie van vele vroegere vorsten en het kathedraal.

Krakau tips: uitzicht vanaf Wawel Castle en Wawel Cathedral

De 228 meter hoge heuvel Wawel

Wawel, daar waar het allemaal begonnen is. Hét hart van het centrum. Een goede klim naar boven, maar dat leek ons prima met -23 graden. Deze heuvel van 228 meter hoog biedt gelijktijdig een mooi uitzicht op de stad, het opkomende zuidelijke gedeelte, en het historische centrum.  Eenmaal boven gekomen waren we inderdaad wel warm. Maar met de wind toch weer snel ijzig koud. Op naar beneden.

Rondje om Stare Miasto: het Planty-Park

Na een bezoek aan een tradionele milk bar vervolgden we onze weg. Rondom het oude centrum van Krakau loopt een mooi park waar je vanaf Wawel de hele stad rond kan lopen totdat je na vier kilometer weer bij het kasteel aankomt. ‘s Zomers een heerlijke picknick plek, ‘s winters nog steeds prachtig. Het Planty Park is in de 19e eeuw aangelegd ter vervanging van de oude stadsmuren. In feite zijn het een 30-tal aaneengeschakelde tuinen die met slingerende wandelpaden aan elkaar verbonden zijn.

Rynek Główny, de Grote Markt middenin het centrum 

De Grote Markt van Krakau, UNESCO werelderfgoed

Midden in het centrum vind je Rynek Glówny, hét middelpunt van Krakau. Een groot middeleeuws plein waar in die tijd de handel centraal stond. Nu het bekendste plein van Krakau en dat zie je meteen aan de hoeveelheid terrasjes en restaurants. Het plein wordt in tweeën gedeeld door de Lakenhal, waar momenteel een aantal toeristische winkeltjes gevestigd zijn. Trek of dorst? Wacht nog even en loop richting het zuiden. Hier ligt de Joodse wijk Kazimierz. Gezellige restaurants en barretjes te over! Of wacht op mijn volgende blog waar ik je meeneem naar meer Krakau tips, inclusief de lekkerste koffie- en ontbijttentjes!

 

 

 

Starten met voorbereidingen? Koop gelijk je reisgids bij Bol.com voor nog meer Krakau tips!

 

 

 

Photo credits to me and my Sony camera

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!


About the Author

One Comment

  1. Annet / March 28, 2017 at 19:17 /Reply

    Krakau is zooo mooi! Weer helemaal geïnspireerd door je verhaal, al mag het van mij ietsje minder koud zijn!

Leave a Reply