By

Zit je in Verona of omgeving op een terras, wil je natuurlijk wel een wijntje uit de regio uitproberen. Sip the World heeft een handig overzicht van de wijnen uit de regio voor je samengesteld. En dat is wel zo handig, want wie wil er nou afgescheept worden met de eerste de beste Chardonnay? Kortom, vraag altijd naar de wijnkaart of pak dit overzicht erbij en zorg dat ze een speciaaltje voor je opentrekken. Verona: de stad met een enorme hoeveelheid wijnbarretjes en waar zelfs het bier in wijnglazen geserveerd wordt. De vijf beste van de regio, van de groen-witte Soae naar de paars rode Verona Valpolicella.  

Soave

Soave Classico DOC  I  Soave Superiore DOCG  I Garganega

 

Veruit de meeste wijn is namelijk afkomstig uit deze streek en hoge opbrengsten per hectare hebben vaak direct gevolgen voor de kwaliteit. De Soave DOC is een verzameling van alle druiven die mensen uit de Soave regio naar de gemeenschappelijke fabriek brengen. Gevolg is dat alle huis-tuin-en-keuken druiven (de druiventrossen die groeien op de pergola’s) gemengd worden tot één blend, waarvan de herkomst en de kwalitetit niet gegarandeerd is. De kwaliteitseisen zijn wel strenger bij de Soave Classico DOC en de Soave Superiore DOCG, waarvan de voornaamste druif de Garganega is.

Lugana

Lugana DOC I Lugana Superiore DOC I Turbiana

 

Een lekkere frisse witte, persoonijk één van mijn favorieten. De Lugana komt uit een kleine wijnregio, direct ten zuiden van het Gardameer. Omdat de directe wijngebieden om Verona met name rode wijn produceren is deze wijn een goede aanvulling in het assortiment. Degene met het kwaliteitskeurmerk zijn Lugana DOC of Lugana Superiore DOC, gemaakt van de Turbiana druif. Neem gerust een flesje mee, de Lugana is één van de weinige witte wijnen die je een paar jaar kan bewaren. 

Valpolicella

Valpolicella DOC I Valpolicella Classico DOC  I Corvina I Rondinella I Molinara

 

De Valpolicella wijnen zijn waarschijnlijk de bekendste wijnen van het gebied ten noorden van Verona. De Valpolicella DOC wordt vaak vergeleken met de Franse Beaujolais, een lichtere rode wijn en bij veel mensen roept dit niet altijd even positieve associaties op. Een trapje hierboven is de Valpolicella Classico DOC, waar over het algemeen de hogere kwaliteitswijnen uit de regio komen.

Valpolicella Ripasso

Valpolicella DOC I Valpolicella Classico DOC  I Corvina I Rondinella I Molinara

 

De verschillen in de Valpolicella-wijnen zitten hem in de bereiding. De Valpolicella Ripasso zie je vaak op de kaart staan en is zwaarder in alcohol en voller van smaak dan de voorganger. Voor het maken van de Ripasso worden de left overs van de duivenschillen van de fermentatie van de Amarone toegevoegd, waardoor er een extra boost aan het fermentatieproces gegeven wordt. De left overs ‘herpasseren’ (Ripasso) als het ware.

Amarone

Verona Valpolicella DOC I Valpolicella Classico DOC  I Corvina I Rondinella I Molinara

 

De Amarone wijnen zijn het toppunt en daarbij ook waarschijnlijk de duurste die je op het terras kan bestellen. In tegenstelling tot de andere wijnen in de regio wordt de Amarone gemaakt van gedroogde druiven. Dit betekent veel suikers en dus ook een hoger alcoholpercentage. Door de fermentatie én de rijping op houten vaten krijgt de wijn nog meer body. Liever deze wijn te bewaren voor laat op de avond, bij het kaasplankje of chocoloadetoetje.

Photo credits to me and my iPhone

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets! 


About the Author

 

Leave a Reply